Kapadokya restoranları şüphesiz ki bölgede tatil yaparken en fazla uğrayacağınız noktalar olacak. Tatilinizin en güzel şekilde geçmesi ve enfes yemekler ile unutulmaz anlar yaşamak için de yiyeceğiniz yemekleri iyi seçmeniz, sipariş etmeden önce ne yediğinizi bilmeniz gerekiyor. Dilerseniz bölgenin meşhur yemeklerine bir göz atalım ve nasıl hazırlandıklarını, neler içerdiklerini her beraber öğrenelim!
Testi kebabı;
- Doğranmış kuşbaşı etler domates, sarımsak, kara biber ve sivri biber ile harmanlanarak testinin içine yerleştirilir. Bu karışımın üzerine tereyağı dökülür ve sonra testini ağzı hamur ile kapatılır. Sonrasında testi ateşin üzerinde 2 saat boyunca bekletilir ve en sonunda kırılarak içindeki leziz yemek yenilir. Daha önce de bahsettiğimiz üzere testi kebabı bölgenin en meşhur yemekleri arasında yer alır ve dünya çapında bir üne sahiptir.
Nevşehir tavası;
- Acı sivri biberler doğranır ve tavanın altına dizilir. Üzerine kuşbaşı etler, onun da üzerine doğranmış domates ve sarımsak ilave edilir. En üste ise ince doğranmış bir kuyruk yağı ve tuz ilave ederek odun ateşinde pişirilir.
Yaprak Sarma;
- Bağları ile ünlü Kapadokya, sarmaklık yaprağı ile de ünlü. Çoğu restoranın menüsünde yaprak sarma kolaylıkla bulabilirsiniz
Dolaz;
- Un helvasının, Kapadokya yöresine özgü yumurtalı ve cevizli hali. Tat vermek için şeker yerine sadece üzüm pekmezi kullanılıyor
Köftür;
- Nevşehir’de bağbozumu demek, Avanos bağlarından şaraplık üzümlerin toplanması demek değil. Aynı zamanda Ekim ayı, toplanan üzümlerden pekmez, pestil ve halk arasında en sevilen tatlardan köftür yapımı ayı da demek. Köftür için Anadolu jelibonu deniliyor. Aslında bir nevi üzüm lokumu. Temelde üzüm suyu (şıra), un ve nişasta olmak üzere sadece üç bileşenden oluşuyor. Üstelik içinde 0 ilave şeker var. Yani hem sağlıklı hem de düşük kalorili bir tatlı kaçamağı. Genellikle tüm çarşı pazarlarda bulup deneyebilirsiniz.
Ayva dolması;
- Ayvaların içi oyulduktan sonra kıyma ve düğü karışımıyla doldurulur. Bu lezzetli dolma Kapadokya’nın geleneksel tatları arasındadır.
Ağpakla;
- Nevşehir yöresinde kuru fasulyeye ağpakla denir. Beyaz fasulye, yağ ve kemikli et karışımı bir çömleğe konur. Çömlek yufka ekmeğinin pişirildiği tandıra gömülür. Gömülü olduğu yerde üç dört saat ağır ateşte pişer. Yanında isteğe göre kuru soğan, turşu, yufka, tahta kaşık ile yenilir.
Bağlantılı İçerik Lütfen Bunlarada Göz Atınız...
- Tarihçe
- Konaklama
- Gezi Rehberi ve Etkinlik
- Alışveriş
- Konaklama